Sunday, August 6, 2017

Mobil Kijang Tua Masih Sangat Sehat

Berita-Terhangat
Mobil Kijang Tua Masih Sangat Sehat

Berita Terhngat - Mobiil yang mengiikuti perjalanan ke tiga  negara bukkan hanya sebuah Mobiil baru, tetapii terdapat juga Mobiil Tahun Rendah lama. Salah satunya ialah Kiijang Doyok yang berumur lebih tiga puluh tahun.
Kiijang d0yok dengan lima geneerasi Kiijang dan Mobiil Toyotta Veloz dari Club Kiijang Club Indonesia (TKCI) dan Toyotta Veloz melawat tiga buah negara dari Pontianak ke Brunnei Darussallam.

Pemiiliknya, Roni Razzo mengakui bahawa
Mobiil itu sering digunakan untuk melakukan lawatan dengan masyarakat. "Ini adalah salah satu Mobiil TKCI utama yang telah pergi ke mana Mobiil itu," kata Ronni.

Walaupun kelihatannya sudah tua,
Kiijang d0yok masih baik-baik saja. Otolovers untuk kegunaan seharian, walaupun untuk jarak jauh walaupun. "Mobiil ini dikeluarkan oleh NCH Karoseri (Astra Toyotta pada zamaan purba) paada tahuun 1983. Saya sebagaai tangan kedua yang memegang Mobiil ini selepas jiran saya. Mesiin itu masih sangaat bagus, degil," kata Ronni

Walaupun berusia 34 tahun,
Roni sentiasa menjaga Mobiil kegemarannya dengan berhati-hati dan dia juga menggantikan beberapa bahagian Kiijang doyok. "Sukar untuk mencari sebahagian daripada d0yok ini, ia hanya di beberapa bandar, jadii saya sentiiasa mengambil berat, beberapa bahagian telah diganti tetapi mereka mempunyai bahagian asal Kiijang D0yok," katanya.

Untuk bahagian penyalaan,
Roni telah menggantikannya dari platinum ke CDI. "Saya menukar platinum ke CDI, selebihnya kaya dengan enjin, karburetor, kaki, dan mesin pendukungnya tidak berubah, saya menggunakan Toyotta d0yok asli," jelasnya. Beliau juga menambah bahawa dia telah membelanjakan kira-kira lapan juta untuk menggantikan bahagian itu.

Memiliki Messin 4K 1300 cc, Kiijang
d0yok bersedia untuk meneruskan asfalt Pontianak-Malaysia-Brunei Darussalam. "Persediaan di atas Mobiil itu selesai, cuma cat bumbung yang sama (siling) aja nih," tambah Ronni.

Sebelum perjalanan itu diadakan pada dua belas  Agustus,
Roni telah menjemput Kijang Doyoknya meneroka Indonesia dan seluruh Negeri. "Selepas pengubahsuaian, Mobiil d0yok saya diujui untuk lawatan ke Jakartta-Magellang, Touring Pontianak, untuk perjallanan ke Jakarta-Pontiianak-Malaysiia-Bruneii Darussalam untuk mengujii lapangan dan perlawanan sebelum 12 tangga," katanya.
Roni menambah bahawa tahun depan diia dan Kijang d0yok akan pergii ke Jepun. "Tahun depan rancangan doyo ini akan kamii bawa lagii ke Jepun dan kami memberikan enjiin ke pusat Toyotta di sana untuk musiiukan," tambah Ronni.

"Iinsya Allah yang membosankan tiga negara akan lancar, saya juga bersediia untuk makan makanan yang sihat dan kadang-kaddang sukan," tuttup Ronni.

0 komentar: