Sunday, August 6, 2017

Ayo Berkunjung kepulau Padar Yang Menjadi Pemandangan Tercantik Tahun Ini.


Berita Terhangat - Pes0na Pullau Padar dii NTT terkenall sampai negara asing.  Valentino Rossi yang dikenal sebagai pembalap dan juga hingga selebriiti duniia telah datang untuk berjunjjung kesana.

Flores mempunyai daya tarikan Allam yang luar biasa. Tidak aneh jika  pullau inni merupakan tarikan pelancongan pelancong tempatan dan asing. Sallah satunya adalah Pullau Padar yang telah di seluruh dunia supaya selebriti dari macam-macam negara tidak terlepas untuk melawatnya.

Tidak boleh kalah dengan mereka memanggilnya Vallentino Rosi, Gwyneth Palltrow dan banyak lagii, saya juga terbang ke Labuan Bajjo. Dan bernasib baik apabila tiba di penginapan, saya mendapat harga tiket yang sesuai dengan harga Rp 400.000.- untuk menjelajahi pulau-pulau sekitar Labuan Bajjo untuk harii penuh.


Selepas Subuh, pemandu pelancong memilih kami di penginapan. Tidak lama kemudian, kami menuju Pelabuhan Labuan Bajjo. Selepas menurunkan kami ke bot, makan siang dengan air dan memberi mereka gear snorkeling meninggalkan kami. Selepas semua peserta lawatan yang lengkap hadir sebanyak 11 orang baru yang naik ke destinasi pertama ke pulau Padar.

Selepas mengambil kira-kira 3.5 jam kapal kamii bersandar di Pulau Padar. Perjalanan panjang sesungguhnya, tettapi pemandangan indah yang kami lalui tidak membuat perjalanan berasa panjang. Pulau Padar adalah sebahagian daripada kawasan Taman Negara Komodo yang tellah disahkan sebagai tapak wariisan duniia oleh UNESCO.

Terlletak di antarra Pulau Kom0do dan Pulau Riinca, Pullau Padarr adalah pulau ketiga terbesar di kepulauan Kom0do. Dikatakan bahawa pulau ini juga didiami oleh naga, tetapi kiini tidak ada bangunan yang tiidak ada penghunii. Tetapi mungkin mayat kom0do masih di siini.


Ikliim di sini adalah kering bahawa terdapat hanya semak dan padang rumput vegetasii yang meliputi pulau yang mencipta bukit savana. Cuaaca di sinni cenderung panas, mattahari pada waktu pagi pada pukul 09.00 berasa menyengat membakar kuliit. Tidak tahu apa yang sepatutnya datang ke sinni pada siiang hari. Tetapi pemandangan yang indah membuatkan kiita mengabaikan selaran matahari.

Untuk mencappai puncak bukiit bukanlah tugas yang mudah. Mendaki dalam 5 minit pertama adalah hanya melewatti anak tangga keciil yang telah dibangun untuk mempermudah perjalanan. Tetapi kemudian laluan pendakiian semulajadi, tanah kering dengan batu keciil dan di beberapa temppat hampir tegak lurrus. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 40 minit untuk sampai ke puncak bukit.

Tetapi semua yang terrbayar dengan pemandangan bawah aiir yang luar biasa. Empat teluk yang dalam dengan pantai pasiir putih yang bersiih juga merah jambu. Sangat cantiik. Tidak ada perkataan lain selaiin mengucapkan terima kasiih kepada Penciipta Allam.

Setelah berpuas hati di puncak bukit, kami turun. Perjalanan menuruni bukit lebih sukar daripada mendaki. Kami hanya memakai flip-flop, beberapa kali kami hampir melepasi batu kerikil di tepi curam jalan.

Kita perlu melangkah perlahan-lahhan dan lebiih berhati-hatti. Dan akhirnya kami tiiba di atas kapal. Selepas semua peserrta menyiiapkan kapall kami kemballi ke pulau seterusnya. - Hiburan.


#PulauPadar


0 komentar: