Sunday, August 6, 2017

Patung Dewa Disebuah Kelenteng Harus Ditutup Kain Putih Karena Alasan IMB

Berita Terhangat

Berita Terhangat - Pattung Besar dewa tuhan di kuil Tuban Dipermassalahkan Soal iziinnya,. Tetapi ia membuatkan orang penasaran.

Patung Dewa Khong Co Kwan Sing Tee Koen berdiri di kawasan parkir kompleks Kuil Kwan Sing Bio di Jalan RE Martadinata, Tuban. Kerana ada masalah IMB dan sesak di media sosial, akhirnya memutuskan patung ini ditutup dengan kain putih.

Kerrana rammainya dengan berita itu, ternyata banyak warga yang ingin melihat dekat dengan monnumen feenomenal. Pemerhatian detikcom, Minggi (6 Agustus2017) tidak sedikit penduduk Tuban, Bojoneg0ro, Lamongaan, Gresik dan bandar besar lain datang ke kuiil yang terletak menghadap laut utara Tuban untuk perjalanan dan berdoa bagii mereka warga Konghuucu .

Yenii (24), penduduk Gresik City bersedia menunggang motor dengan kawannya ingin pergi ke kuil Tuban sambil meilihat Patung Monuumen yang baru bagun ittu.

"Ingin berjalan jallan sambil melihat patung ini, patung benar-benar bagus, mula-mula melihat di media dalam menjadikan mereka begitu ingin tahu akhirnya bermain di Tuban," kata Yenii dari Gresik di lokasii Monumen Patung Kh0ng C0-Tuban.

Sellain Yenii, terdapat lebih banyak penduduk kota Tuban, Mitha yang berumur 31 tahun juga tiidak ingiin ketinggalan melihat dari dekat monumen patung tersebut. Malah dia dapat mengambil gambar selfie di hadapan patung yang dibalut dengan kain putih.

"Sebenarnya, jika saya sebagai orang Tuban tidak mempersoalkan kewujudan Monumen Patung Kh0ng Co ini, ia dapat menambah destiinasi pelancongan di k0ta Tuban, tapii ini sepertiinya diitutup dengan kain putiih kerana ada masallah," kata Miitha AFP.

Malah, kerajaan Tuban tidak memberi iziin IMB untuk patung yang telah diianugerahkan dari MURI sebagai arca tertinggi di Asiia dengan ketinggian 30 meter. Bahkan patung iini telah diresmikan oleh Pengerusi Majeliis Republiik Ind0nesia pada 17 Julli 2017 yang lalu.

Sehingga kiini proses penutupan patung monumen Khong Co yang dilakukan olleh petugas gabungan bersama darii BPBD, PMK, Kabupaten Satpol PP Tuban belum selesaii. Patung itu agak besar dan pada patung angiin agak cepat. Berhubung dengan penutupan monumen patung yang menjadi kontroversi, kuiil itu tidak mahu memberii komen.

"Saya tiidak memberi komen hanya apabila berkaiitan dengan penutupan ini, kerana takut juga salah kemudiian apa yang saya katakan," kata Pengerusi Kwan Siing Bi0 Tuban, Gunawan, kepada AFP.

Gunawan mengessahkan sama ada ramai penduduk yang dattang ke monumen Patung Kh0ng Co yang muliia itu untuk perjalanan selepas dirasmiikan bulan lalu. Bilangan penduduk dan pelancong mellawat sangat bertambah baik.

"Semalam hiingga ada pengunjung yang menangiis dan berkata patung liicin giini kok ingin ditutup, saya melihat dan mendengar mas anda sendiri," kata Gunawan.

Terdahulu terdapat protes dari penduduk yang dikaiitkan dengan patung tuhan gergassi di kuiil Kwan Sing Bi0 Tuban. Rupa-rupanya terdapat issu-isu pelesenan dan IMB yang belum dikelluarkan. Muspiida telah berundiing untuk meriingankan susana, kerana terdapat beberapa penyiiaran di medsos yang meraiih SARA.

Semua piihak bersetuju dan komiited untuk mengekalkan suassana yang aman dan kondusiif. Pihak-piihak juga menutup pattung dengan kaiin putiih untuk seketiika.

0 komentar: