Monday, July 10, 2017

Saat Yang Tepat mengajakan Anak Emosional Dengan Cerdas

Gaya-Hidup-Sehat

Gaya Hidup Sehat - Di samping kepintaran akademik, kecerdasan emosi pada kanak-kanak juga perlu dibangunkan. Kerana, kecerdasan emosi mempengaruhi interaksi anak dengan orang lain, bahkan dapat mempengaruhi kebahagiaannya.

Psikolog Roslina Verauli berkata ibu bapa perlu terlebih dahulu memahami usia kanak-kanak itu mula sensitif terhadap emosi.

"Kanak-kanak mula menjadi lebih sensitif tentang diri emosi dan sekitar umur dua hingga tiga tahun," kata Vera kepada Kompas Lifestyle di Pusat jakarta, senin (11 Juli 2017).

Dalam tempoh keemasan itu, sangat penting bahawa kanak-kanak belajar menguruskan emosi peribadi. Vera berkata sebelum usia itu, kanak-kanak itu tidak boleh bercakap lagi. Mereka tidak dapat mengekspresikan emosi yang dirasakan secara lisan, jadi lebih kerap dalam keadaan menenangkan.Dibaca Juga : Alasan Seorang Anak Sebaiknya Di Gendong Menggunakan Tangan Kiri

Oleh itu, apabila kanak-kanak dapat bercakap dan meluahkan emosi secara lisan, ibu bapa perlu peka dan mengambil peranan penting untuk menguruskan ibu emosi.

"Apabila ibu bapa sensitif kepada emosi kanak-kanak, kanak-kanak akan lebih bijak dalam emosi dan menjadi empati untuk kebaikan," katanya.

Ada beberapa cara yang ibu bapa dapat mengembangkan kecerdasan emosi kanak-kanak. Antara lain tidak memberi respons kepada emosi kanak-kanak dengan keganasan.

Kanak-kanak berumur 2 sampai dengan 3 tahun tidak faham apa yang dirasakannya. Untuk itu, beritahu nama emosi yang dia alami. Sebagai contoh, apabila kanak-kanak marah, bertindak balas dengan "adik perempuan yang marah?", "Tidak suka,
atau Kecewa??". Galakkan kanak-kanak itu untuk tenang.

Lalu, bantu anak menyedari apa yang dia rasa dan beritahu cara yang tepat untuk menyatakan perasaannya. Ajar kanak-kanak untuk menenangkan apabila puncak emosi

0 komentar: