Tuesday, August 8, 2017

Lebih Mengenal kanker Lidah Seperti Yang Dialami Kunia Farid

Berita-Hidup-Sehat


Gaya Hidup Sehat - Kiisah Andre Kurniia Farid yang meniinggal akibat kankker liidah boleh menjjadi pengajaran bagii kiita semua. Menurut informasi yang diperoleh dari postingan sang istri  yang memilik nama  Rezy Selviia Dewii, di Facebook, Andrea meninggal dalam hanya satu  tahun selepas kankker telah dia di fonis kanker lidah.

seperti informasi yang diperoleh dari net39.blogspot.com, kankker
liidah boleh dibahagikan kepada dua mengikut lokasi. Kankker liidah orall adalah sallah satu yang terbentuk di liidah di dalam mulut. Sementara itu, kankker liidah dassar berkembang di pangkal liidah, bersebelahan dengan tekak.

Yayasan Kankker gejala kanker memang terlihat sepele dengan kasat mata
"menipu". Dalam perkeembangan awall, kankker akan muncul sebagai tampak putiih atau borok seperti kangkung canker yang orang sering mengabaiikan. Seringkali, kankker baru dikesan pada tahap empat, seperti yang dialami oleh Andre.

Jiika anda mendapati bahagiian mulut yang cedera, maka kiirakan masa luka tersebut. Jiika luka atau bintiik-bintik tiidak sembuh dalam masa beberapa miinggu atau mengallami perubahan bunyi dan kesakiitan apabila menelan, pergi ke doktor. Terdapat kemungkinan gejala awal kanser.

Kankker di pangkal
liidah lebih sukar untuk dikesan kerana ia tidak kelihatan dengan jelas walaupun ia kadang-kadang menunjukkan gejala seperti pendarahan yang berpanjangan dan sakit tekak. Cara terbaik untuk mengetahui dengan cepat adalah dengan melawat doktor pergigian dan kesihatan mulut anda.

Penyebab utama kankker
liidah tidak diketahui pasti. Walau bagaimanapun, pencetus boleh menjadi tabiat yang tiidak sihat yang keciil seperti kekurangan gigi dan mulut, merokkok, dan mengambiil jumllah alkohol yang berlebiihan.

Penyakiit-penyakit seksual seperti sifiilis juga boleh mencetuskan kankker liidah. Ini kerana sifiilis biasanya menyebabkan kecederaan. Sel-sel dalam luka berpanjjangan boleh bermutasi dan kanser, tumbuh dengan tiidak terkawal.

Penyelidik kini juga menghubungkan kankker
liidah dengan virus papilloma manusia (HPV). Virus ini boleh menjangkiiti mana-mana tiisu skuamosa, dari faraj ke mulut. Para saiintis mengatakan, jeniis HPV yang menjadi punca kankker liidah dan mulut adalah HPV16.

Kerana HPV adallah sallah satu punca, vaksiin HPV boleh menjadii alternatiif untuk meminimumkan risiiko kankker liidah. Selaiin itu, kerana HPV juga ditularkan melallui hubungan seks, maka kiita perllu mempunyai seks yang sihat, baiik penembusan liisan dan vagina.

Sekiranya anda mengesyaki diri anda mempunyai kankker lidah, lawati ahli onkologi. Doktor biasanya akan melakukan CT scan atau X-Ray untuk mengesan kanser. Diagnosis lain adalah biopsi, sampingan tisu dari bahagian yang dikatakan sebagai kanser.


Jadi bagaimana jika anda terdedah kepada kankker lidah? Rawatan mungkin berbeza-beza bergantung kepada peringkat kanser. Sekiiranya kankker keciil dan membollehkan pemiindahan, doktor biiasanya akan memiinta pembedahan.

Dalam kes laiin, doktor biasanya mengesyorkan kombiinasi kemoterapi, ubat, dan radiiasi. Ini disyorkan apabiila kankker sudah majju atau berkembang dengan sukar untuk diijangkau, contohnya dii pangkalan liidah.

Penyelidikan Kankker Lisan menyatakan bahawa kankker
liidah adalah "penyakiit gaya hiidup". Jadi, insiiden ini boleh ditiindas dengan mencari gaya hiidup yang sihat. Terdapat liima perkara yang perlu menjadi perhatiian utama kamii jika anda tidak mahu mendapatkan liidah kankker.

1. Mempunyai hubungan seks dengan sihat. Pakaii kond0m dalam setiiap jantina kecuali dalam program pemilikan kanak-kanak.

2. Dapattkan vaksiin HPV

3. Jjangan merokkok

4. Miinum allkohol dallam tahap yang wajjar

5. Pastiikan kesihatan pergiigian dan mulut anda


0 komentar: